Vanhukset

Kodin turvaopasTapaturmat

Melkein kaikki vanhukset haluavat asua omassa kodissaan niin kauan kuin mahdollista. Laitoshoito on kallista, joten asunnon remontointi turvallisemmaksi on usein myös yhteiskunnalle edullinen vaihtoehto. Tavalliseen puhelimeen asennettava hälytyslaite eli turvapuhelin on usein hyvä apuväline yksin asuvalle vanhukselle. Hänellä on rannekkeessa hälytysnappula, jota painamalla saa vaikka suihkussa yhteyden esimerkiksi sukulaisen puhelimeen tai turvapalveluun.

Ikääntynyt ihminen on hyvin altis kaatumaan. Yli 80 prosenttia vanhusten sairaalassa hoidetuista tapaturmista johtuukin kompastumisista ja liukastumisista. Kaatumisia voidaan vähentää, kun kodin sisä- ja ulkotilojen turvallisuuteen kiinnitetään huomiota.

Kodin järjestys vaikuttaa ratkaisevasti turvallisuuteen. Usein tarvittavat esineet kannattaa säilyttää alhaalla ja harvoin tarvittavat yläkomeroissa. Silloin kun on pakko kiipeillä, kunnolliset taloustikkaat ovat turvallisemmat kuin tuoli tai jakkara. Kotona kompastutaan kynnyksiin, irrallisiin pieniin mattoihin ja jatkojohtoihin. Myös portaissa kompastutaan paljon.

Olisikin tärkeää, että kotona varmistetaan mahdollisimman vaarattomat kulkureitit. Mattoihin voidaan hankkia liukuesteet, niiden reunat voidaan kiinnittää teipillä tai laittaa huonekalujen alle. Pienet irralliset matot poistetaan. Myös kynnykset on syytä poistaa ja irralliset johdot kiinnitetään seinälistoihin pois lattioilta. Portaat merkitään selkeästi ja etureunoihin asennetaan liukuesteet. Myös valaistuksen tulisi olla riittävää. Kaiteet ja tukikahvat eri tiloissa ehkäisevät hyvin kaatumisia.

Ikäihmisille sattuu myös paljon liukastumisia. Kotona voi liukastua pesutiloissa tai liian liukkailla lattioilla. Talvikelien aikaan on syytä kiinnittää huomiota jalkineiden valintaan. Nykyään ei vielä ole olemassa jalkineille omaa liukkausluokitusta, jonka avulla ostaja voisi valita pitävämmät jalkineet. Erityisen liukkailla keleillä ovat jalkineiden liukuesteet tarpeelliset ja apuvälineinä keppi tai kävelysauvat. Myös katujen kunnossapitoon tulisi kiinnittää huomiota. Ilmatieteen laitos on käynnistänyt jalankulkijoille kohdistetun kelitiedottamisen talviajan liukkaista keleistä radioasemilla ja tulevaisuudessa myös TV:n alueellisissa lähetyksissä.

Paloturvallisuuden paranemiseen vaikuttaa olennaisesti toimiva ja oikein asennettu palovaroitin. Palovaroittimissa löytyy jo ikäihmisille sopivia malleja. Jotta vältytään kiipeämisiltä, voidaan varoittimeen liittää seinään kiinnitettävä paristokotelo, johon paristot voi vaihtaa sopivalla korkeudella. Nykyisin on saatavissa myös 10 vuoden paristolla toimivia varoittimia. Huonokuuloisia varten on olemassa erilaisia tärinähälyttimiä. Turvalliseen tupakointiin ja kynttilöiden polttamiseen on myös syytä kiinnittää huomiota.

Paloturvallisuus on tärkeää myös keittiössä. Lieteen on mahdollista asentaa ylikuumenemissuojan tai kattilatunnistimen, joka poistaa lämmitystehon, jos levy on maksimiasennossa eikä keittolevyllä ole kattilaa. Virrankatkaisulaitteeseen voidaan myös liittää lieden yläpuolelle asennettava lämpövahti, joka katkaisee virran lämpötilan noustua liian korkeaksi. Uusissa liesissä on valittavissa malleja, joissa ylikuumenemissuoja on vakiovarusteena.

Ympäristön parantamisen lisäksi keskeisiä keinoja ovat esimerkiksi liikuntakyvyn edistäminen, ravitsemusneuvonta, sairauksien ja toiminnanvajavuuksien hoito, kuntoutus ja lääkityksen tarkastaminen.

Jaa opas