Kodin ja vapaa-ajan riskit

Kodin turvaopasTapaturmat

Suomalaiselle oma koti on yllättävän vaarallinen paikka. Peräti kaksi kolmesta tapaturmasta sattuu kotioloissa tai vapaa-aikana, esimerkiksi kesämökillä lomaillessa ja puuhatessa.

Olemme tottuneet pitämään kotia turvallisena pesänä, joten emme helposti tunnista sen riskejä. Suomessa sattuu vuosittain 700 000 koti- ja vapaa-ajan tapaturmaa, joissa kuolee yli kaksi tuhatta ihmistä ja 50 000 joutuu sairaalaan. Moni onnettomuus olisi voitu estää! Kodin tapaturmariskit kannattaa kartoittaa, koska niiltä voi suojautua varsin yksinkertaisin keinoin.

Suomalaisen ei onneksi tarvitse suojata kotiaan pahoilta maanjäristyksiltä, pyörremyrskyiltä, mutavyöryiltä tai tulivuoren purkauksilta. Luonto saattaa silti meilläkin olla pelottava vastustaja kuten lähiaikojen tulvat ja myrskyt ovat osoittaneet.

Yhteiskunnan häiriötilanteet: myrsky voi nopeasti sotkea arjen turvalliset rutiinit. Se saattaa tukkia liikenteen pitkäksi aikaa ja katkaista sähköt useaksi päiväksi. Kotivara turvaa viikon ruoat, mutta onko kotona myös vaihtoehto sähkölämmitykselle ja paristoilla toimiva radio.

Jaa opas