Ilotulitteet

Kodin turvaopasTapaturmat

Ilotulitteiden virheellisestä käytöstä voi aiheutua vakavia henkilö- tai omaisuusvahinkoja käyttäjälle itselleen tai ulkopuolisille. Ilotulitteiden käytössä on huomioitava seuraavaa:

1. Ilotulitteita saa käyttää ilman lupaa vain uudenvuodenyönä klo 18-02. Toinen poikkeus saattavat olla venetsialaiset elokuun lopussa, katso tarkemmat ohjeet oman pelastuslaitoksesi sivuilta.

2. Älä käytä ilotulitteita päihtyneenä. Käyttäjällä on aina vastuu seurauksista, oli tila mikä tahansa.

3. Ilotulitteiden käyttöpaikka tulee valita niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, eikä muullekaan omaisuudelle. Kohtuutonta haittaa ei saa myöskään aiheuttaa esimerkiksi metelistä kärsiville ihmisille tai eläimille.

4. Muista, että ilotulitteet putoavat aina alas. Siksi niiden käyttöä asutusalueiden keskellä tulisi välttää. Sopivia paikkoja ovat esimerkiksi syrjäiset aukeat ja muut tyhjät alueet, jossa ilotulitteet voidaan suunnata turvalliseen suuntaan.

5. Käytä suojalaseja. Tämä koskee niin ilotulitteiden ampujaa kuin ilotulituksen seuraajiakin. Ammu ilotulitteet tasaiselta, tukevalta alustalta.

6. Älä ammu ilotulitteita sisätiloissa tai edes parvekkeelta. Älä suuntaa ilotulitteita kohti ihmisiä, rakennuksia tai muuta omaisuutta.

7. Ilotulitteiden käyttö on kielletty ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikana.

8. Ilotulitteita saavat käyttää vain täysi-ikäiset (18 vuotta täyttäneet) ihmiset.

9. Lue aina ilotulitteiden käyttöohjeet.

Lähde: Tukesin ilotulitusohje.

Jaa opas