Pakkanen

Kodin turvaopasSää

Kova pakkanen aiheuttaa sekä henkilö- että omaisuusvaaraa. Ilmatieteen laitos voi antaa pakkasvaroituksen, joka tulee ottaa vakavasti. Kylmä ilma voi aiheuttaa alilämpöisyyttä tai paleltumia. Syvä paleltuma vaatii ehdottomasti lääkärin hoitoa. Kylmä ilma voi myös pahentaa sydän- ja hengitystiesairauksia tai muita kroonisia sairauksia sekä lisätä sydämen rytmihäiriön riskiä. Alilämpöisyys eli hypotermia liittyy usein vesillä sattuviin onnettomuuksiin ja eksymisiin. Retkeilijöiden kokemattomuus, huono varustus ja uhkarohkeus ovat lisänneet riskejä. Myös ravitsemustila, ikä tai huono kunto voivat vaikuttaa alilämpöisyyden kehittymiseen.

Rakennuksissa kova pakkanen lisää tulipaloriskejä ja aiheuttaa mm. vesikalusteiden ja -putkien rikkoutumista. Ennakoivilla toimenpiteillä vahinkoja voidaan estää ja ehkäistä. Avainasemassa ovat oikea rakennussuunnittelu, läpivienten eristäminen ja peruslämmöstä huolehtiminen. Pakkasvahti voi auttaa seuraamaan lämpötilaa. Maassa olevat tai muuten pakkaselle alttiit putket on eristettävä varsinkin vähälumisena talvena. Eristykseen voi käyttää esim. sanomalehtiä. Jäätyneiden putkien sulattamisessa pitää olla varovainen, avotulta ei pidä käyttää ja tarvittaessa on käännyttävä ammattilaisen puoleen.  Vesikalusteiden ja -putkien rikkoutumisriski kasvaa lämpötilan kohotessa, mistä voi seurata vesivahinkoja. Kylmällä ilmalla kannattaa polttaa kuivaa puuta tulisijassa muun lämmitystarpeen vähentämiseksi. Huonelämpötiloja voi laskea niistä tiloista, joissa ei oleskella. Korvausilmaventtiilit säädetään talviasentoon.

Kylmään ilmaan varaudutaan seuraamalla säätiedotuksia, pukeutumalla oikeaoppisesti ja liikkumalla vain oman suorituskyvyn ja tarpeen mukaan sekä rauhallisesti. Kylmältä ilmalta tulee suojautua ja suojata. Erityisesti pikkulapset tulee suojata ja eläimet ottaa sisätiloihin. Vanhemmat ihmiset tai henkilöt, joiden toimintakyky on rajoittunut, voivat tarvita apua ja huomiota kylmältä suojautumiseen. Pakkasessa tulee toimia rauhallisesti, sillä suorituskyky laskee kylmässä. Nestehukan välttämiseksi kannattaa juoda, parhaimpia nesteitä ovat lämpimät ja sokeripitoiset mehut. Posket, korvat, nenä ja leuka ovat suurimmassa paleltumisvaarassa.

”Tuntuu kuin” -lukema sääennusteissa ilmaisee lämpötilan ja tuulen yhteisvaikutusta iholla. Esimerkiksi 13 asteen pakkasella 5 metriä sekunnissa puhaltava tuuli saa pakkasen tuntumaan 20 asteelta. Mitä kylmempi ulkoilma on, sitä enemmän iholta häviää lämpöä. Tuuli nopeuttaa lämmön häviämistä. Sen sijaan ilman kosteus vaikuttaa merkittävästi lämpötilaan vain lämpimissä olosuhteissa, ei talvisissa pakkasoloissa.

Lähteet ja lisätietoja:

Ilmatieteen laitos: Äärilämpötilojen terveysvaikutuksia
Suomen Ympäristökeskus: Viimeiset hetket mökin talvikunnostukselle
Terveyskirjasto: Lämpösairaudet ja kylmän aiheuttamat vammat

Jaa opas