Myrsky

Kodin turvaopasSää

Myrsky on voimakas, yli 21 metriä sekunnissa puhaltava tuuli. Myrskytuuli katkoo oksia ja kaataa puita, lennättää ulkona olevaa irtaimistoa ja voi vahingoittaa rakennuksia, esim. repiä kattopeltejä. Ilmastonmuutos lisää myrskyjen esiintyvyyttä, voimakkuutta ja puuskittaisuutta. Etenkin puuskat aiheuttavat vahinkoja.

Myrskyihin voi ja kannattaa varautua. Esimerkiksi ensiapu- ja alkusammutustaidot sekä turvallisuussuunnittelu parantavat varautumistasoa. Varsinkin kesämökeillä ja syrjäseuduilla voi jäädä eristyksiin ja vaille nopeaa apua. Myrskyyn voi varautua hankkimalla  tarpeelliset alkusammutus-, raivaus- ja suojausvälineet ja pitämällä pihapiirin järjestyksessä ja rakennukset kunnossa. Huolehdi rakennuksen ukkos- ja ylijännitesuojauksesta. Turvaa sähkönsaanti tarvittaessa aggregaatilla. Varmista etukäteen sen kytkettävyys ja opettele käyttämään sitä. Huolehdi myös vakuutusturvasta etukäteen.

Kotiin ja mökille kannattaa varata kotivaraa. Kotivara on joka kodin varmuusvarasto elintarvikkeita, lääkkeitä ja muita välttämättömyystarvikkeita. Veden varastoimiseksi täytyy olla puhtaita, riittävän isoja astioita. Lisäksi on hyvä varmistaa, että yhteydet ulkomaailmaan säilyvät. Kännykkään kannattaa hankkia vara-akku tai esim. veivattava laturi. Paristokäyttöinen radio auttaa pysymään ajan tasalla.

Tarvittavat yhteystiedot (sähköyhtiö, vesiyhtiö, kunnan palvelunumerot) kannattaa kirjata ylös. Kiireetön apu voi odottaa. Jos kyseessä on todellinen hätätilanne tai epäilys todellisesta hätätilanteesta, on ehdottomasti soitettava hätänumeroon 112.

Myrskyihin varautuminen

  • Arvioi vaaratekijät, suunnittele toimintaasi, seuraa säätiedotuksia
  • Lykkää matkustamista jos voit, älä lähde vesille
  • Lataa matkapuhelimet, varaa juomavettä ja huolehdi kotivarasta
  • Kerää pihalta kalusteet ja muu irtain tavara, kiinnitä veneet, sulje ovet ja ikkunat
  • Opasta lapsia kunnioittamaan luonnon voimaa
  • Pidä eläimet sisällä
  • Aja auto talliin tai pois puiden läheisyydestä
  • Kytke päältä tarpeettomat sähkölaitteet

Lähteet ja lisätietoja:

Finanssiala: Myrsky uhkaa – Toimi näin
Ilmatieteen laitos: Huomiota herättävät ilmiöt
Ilmatieteen laitos: Tuulet ja myrskyt

Jaa opas