Koti ja omaisuus

Kodin turvaopasRikokset

Pidä koti asutun näköisenä. Koti kannattaa aina pitää asutun näköisenä. Lähinaapuri tai ystävät voivat tyhjentää postilaatikon, kastella kukkia sekä sytytellä ja sammutella valoja. Tekemättömät lumityöt, pursuileva postilaatikko, leikkaamaton nurmikko ja pihan tai parvekkeen lakastuneet kukat viestivät varkaalle asukkaan poissaolosta.

Varas saattaa soittaa ennen murtoa. Puhelinvastaajaan ei siis kannata jättää lomaviestiä eikä ilmoittaa paluupäivämäärää, mutta tuttaville ja sukulaisille ne on syytä kertoa.

Merkitse ja lukitse

Arvokas omaisuus kannattaa aina turvamerkitä, valokuvata ja luetteloida. Näin poliisi voi palauttaa nopeammin kadonneen tai varastetun esineen oikealle omistajalle. Turvamerkintänä käytetään henkilötunnusta, jonka eteen liitetään Suomen kansainvälinen maatunnus Fin. Merkintälaitteita saa lainaksi vakuutusyhtiöiltä. Monet liikkeet ja tavaratalot tekevät pyydettäessä ostokseen turvamerkinnän. Kysy merkintämahdollisuutta myös poliisilta.

Suuri osa asuntomurroista tehdään päivällä ovien kautta. Varas iskee mahdollisimman helppoon kohteeseen. Takalukitus ja varmuuslukko takaavat kerrostaloasunnossa lähes sataprosenttisen murtosuojan. Muutettaessa uuteen asuntoon kodin lukot on syytä sarjoituttaa uudestaan.

Lukitusturvaa voi täydentää murtosuojatapeilla, ovisilmällä ja varmuusketjulla. Maarajan ikkunoihin voi asentaa koristekalterit ja myös parvekkeen oveen kunnollisen lukon. Kodin hälytysjärjestelmän suunnitteluun ja asennukseen kannattaa käyttää vain vakuutusyhtiöiden hyväksymiä asennusliikkeitä ja laitteita.

Polkupyörä aina lukkoon

Jos polkupyörä varastetaan, vakuutuksesta saa korvauksen vain, kun pyörässä on vakuutusyhtiön hyväksymä lukko ja molemmat avaimet ovat tallella. Parhaan suojan varkautta vastaan saa käyttämällä kahta lukkoa. Polkupyörän oma lukko estää pyörällä ajamisen ja toisella lukolla pyörä kiinnitetään rungosta johonkin kiinteään kohteeseen, mikä estää pyörän poiskuljettamisen.

Pyörä kannattaa aina lukita lyhyeksikin hetkeksi ja myös silloin, kun sitä säilytetään sisällä pyöräkellarissa. Pyörä kannattaa myös valokuvata varkauden varalta. Pyörän tuntomerkit (merkki, malli, väri, rungonnumero) kannattaa säilyttää tallessa lukon vara-avaimen kanssa.
Turvamerkintä tehdään pyörän keskiön alapuolelle: Fin ja omistajan henkilötunnus. Vakuutusyhtiöt lainaavat merkintälaitteita. Polkupyöräliikkeet ja poliisi merkitsevät myös pyöriä.

Veneseura vartioi talkoilla

Veneen suojaus perustuu tehokkaaseen lukitukseen ja veneseurassa yhteisesti hoidettuun vartiointiin. Veneeseen voi myös hankkia turvalaitteita ja hälyttimiä. Varkaille kelpaavat kokonaisten veneiden lisäksi moottorit ja lisävarusteet.

Vene kannattaa säilyttää valaistussa ja sivullisten liikkumiselta suojatussa laiturissa. Varkauden varalle veneestä on syytä ottaa valokuva ja sen irtain omaisuus ja lisävarusteet turvamerkitä ja luetteloida. Veneen tuntomerkit säilytetään kotona. Tehokas keino, jolla estetään veneen luvaton käynnistäminen, on poistaa osia moottorista.

Jaa opas