Huijaus on toisen erehdyttämistä, ja huijaaminen voi täyttää petoksen tai rikoksen tunnusmerkit. Jos tulet huijatuksi tai epäilet tulleesi huijatuksi, ilmoita huijauksesta viranomaisille. Huijatuksi tulemista ei kannata hävetä tai piilotella: jos toimit niin, mahdollistat vain uudet huijaukset.
Erittäin vakavia huijauksen muotoja ovat esimerkiksi valepoliisi-ilmiö ja verkkopankkihuijaukset. Vakavaa on myös toisena henkilönä esiintyminen, esimerkiksi nettideittailussa. Harmia ja rahanmenetystä voi seurata muun muassa tilausansoista, valelaskuista ja tekaistuista avunpyynnöistä tai ansaintamahdollisuuksista.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto antaa ohjeita, jos olet joutunut huijatuksi. Sivuilla on myös tietoa ajankohtaisista huijausyrityksistä ja keinoja huijausten välttämiseksi. Kilpailu- ja kuluttajavirastolle voi myös ilmoittaa havaitsemistaan huijausyrityksistä.
Poliisi antaa neuvoja huijausrikosten tunnistamiseksi ja ehkäisemiseksi. Jos joudut rikoksen uhriksi, tee rikosilmoitus poliisille. Rikosilmoituksen voi tehdä myös sähköisesti, jos rikos on luonteeltaan vähäinen eikä vaadi välittömiä toimenpiteitä.
Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus tiedottaa tietoturvaan liittyvistä varoituksista. Viestintävirastoon voi myös ilmoittaa tietoturvaloukkauksista.
Lähteet:
Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Huijaukset ja tilausansat
Poliisi: Huijauksen monet muodot
Viestintävirasto: Kyberturvallisuus
Jaa opas