Vältä sähköpalot

Kodin turvaopasPaloturvallisuus

Huonokuntoiset sähköjohdot pitää vaihtaa ehjiin. Määräajoin tehtävä sähköasennusten kuntotarkastus estää sähkön aiheuttamat vahingot. Korjaukset ja asennukset on aina teetettävä ammattilaisella. Testauslaitoksen merkki sähkölaitteessa (esim. FI-tunnus) tarkoittaa, että puolueeton testauslaboratorio on todennut laitemallin turvalliseksi.

Sähköpattereita ja lisälämmittimiä ei saa koskaan peittää tekstiileillä tai muillakaan materiaaleilla. Laitteissa pitäisi olla kiinnitettynä laitekohtaiset turvasuositukset. Erityisen vaarallinen on säteilevä, hehkukierukalla varustettu sähkölämmitin. Sellainen on sijoitettava kauas nojatuoleista, verhoista ja muista syttyvistä kohteista.

Sähkökiukaan sisällä lämpötila on 500 – 600 astetta ja yläpuolella katossa 140 astetta. Moni tulipalo on syttynyt pyykin kuivaamisesta kiukaan yläpuolella. Pyykkiä ei saa koskaan kuivattaa kiukaan yläpuolella. Valmistajan tulee kiinnittää tiedot turvaetäisyyksistä kiukaaseen. – Liukastumiset ja horjahtamiset saattavat aiheuttaa palovammoja, ellei kiuasta ole suojattu turvakaiteella. Kaide pitää sijoittaa vähintään puolen metrin päähän kiukaasta.

Muista myös nämä

  • Valaisimissa ei saa käyttää tehokkaampaa lamppua kuin laitteeseen on merkitty. Nipistimellä kiinnitetty kohdevalaisin voi irrotessaan aiheuttaa palovaaran.
  • Päälle unohtunut sähkölevy tai silitysrauta voi aiheuttaa palovaaran. Kannattaa hankkia sellainen rauta, jossa virta katkeaa, kun sitä ei käytetä. Kahvinkeittimissä lämpösuoja katkaisee virran automaattisesti, jos keitin kuumenee liikaa.
  • Television ja kylmäkalusteiden ympärille pitää jäädä tarpeeksi ilmatilaa. Pölyn imuroiminen laitteiden ulkopinnoilta on tärkeää, sillä pölyyntyneen laitteen kuumeneminen voi sytyttää palon.
  • Jos televisio tai muu kodinkone syttyy, ensimmäiseksi on irroitettava pistotulppa pistorasiasta tai katkaistava sähkö koko asunnosta. Palo voidaan sammuttaa sammutuspeitteellä, jauhesammuttimella tai paksulla matolla. Ellei tilanne ole hallinnassa, soitetaan hätänumeroon 112 ja palokunta tulee paikalle.
  • Sähköjohtojen kosketuspinnoissa ja liitoskohdissa on liikakuumenemisen vaara, jos kosketus on liian löysä, juotos huono tai pistotulpan ja pistorasian kontaktipinnat yhteensopimattomat.
  • Sähköjohto irroitetaan pistorasiasta aina pistotulpasta vetämällä. Itse johdosta ei saa vetää.

Viallinen sähkölaite aiheuttaa paloriskin. Korjauta aina vialliset laitteet tai hanki tilalle uusi. On myös olemassa palovaroittimia, jotka katkaisevat sähköt palovaroittimen reagoidessa. Lisätietoja http://www.tukes.fi/kodinsahkoturvallisuus/

Jaa opas