Palovaroitin on halpa hengenpelastaja

Kodin turvaopasPaloturvallisuus

Useimmat kuolemaan johtaneet palot alkavat yöllä ihmisten nukkuessa. Vaarallisinta on savu, joka täyttää huoneiston parissa kolmessa minuutissa. Jos asunnossa on palovaroitin, se päästää kovan hälytysäänen havaitessaan savua. Ehdit pelastautua. Voit myös yrittää itse sammuttaa palonalkua.

Jokaisessa suomalaisessa kodissa tulee olla palovaroitin – yksi (1) palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden, jokaisessa kerroksessa. Pääsääntöisesti on asukkaan omalla vastuulla hankkia riittävästi palovaroittimia ja pitää ne toimintakunnossa. Vaihda kotiisi uudet palovaroittimet 5-10 vuoden välein.

Asunnossa voi olla myös sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet. Kerrostaloissa niiden kunnossapidosta ja varavirtalähteenä olevan pariston vaihdosta vastaa taloyhtiö.

Sijoita palovaroitin asunnon kattoon, katon keskiosaan paikkaan, johon savu pääsee esteettä leviämään. Palovaroittimen mukana on sijoitusohje, jota noudattamalla löydät varoittimille oikean paikan asunnossa kuin asunnossa. Palovaroittimet on suositeltavaa sijoittaa poistumisreitille (eteiseen) ja kaikkiin makuuhuoneisiin.

Kaksikerroksisessa pientalossa tarvitaan vähintään kaksi palovaroitinta: yksi asennetaan portaiden yläpäähän ja toinen alakertaan. Varsinkin silloin, kun kerroksia on useita, palovaroittimet kannattaa kytkeä sarjaan, jolloin kaikki laitteet hälyttävät, kun yksikin tunnistaa savun. Laitetta ei kannata sijoittaa keittiöön, kosteisiin tiloihin tai muihin paikkoihin, joissa työskentely voi aiheuttaa turhan hälytyksen. Palovaroitin ei yleensä hälytä tupakan savusta.

Palovaroitin toimii useimmiten paristolla, joka pitää vaihtaa normaalisti vuoden välein. Ota tavaksi vaihtaa paristo joka vuosi aina samana päivänä, esimerkiksi 1.12., joka on Pohjoismainen palovaroitinpäivä. Näin muistat asian paremmin. Palovaroitin ilmoittaa pariston heikkenemisestä äänimerkein. Tätä minuutin välein toistuvaa vaimeaa ääntä et voi sekoittaa kovaan hälytysääneen. Viimeistään tällöin on paristo heti vaihdettava.

Palovaroittimen paristonvaihto käy helpommin kun hankkii varoittimeen kytkettävän erillisen paristokotelon, joka sijoitetaan sopivalle korkeudelle seinään. Paristokotelot sopivat lähes kaikkiin myynnissä oleviin palovaroitinmalleihin. Myytävänä on myös kymmenen vuoden virtalähteellä varustettuja palovaroittimia.

Laitteen toimintaa on tarpeen kokeilla säännöllisesti, esimerkiksi kuukausittain ja aina, jos olet ollut muutaman päivän poissa kotoa. Useimmissa palovaroitinmalleissa toimintakunto kokeillaan painamalla laitteessa olevaa testinappia. Kun nappia painettaessa kuuluu piippaava ääni, varoitin on kunnossa.

Korkealle kattoon sijoitettua palovaroitinta voi testata esimerkiksi painamalla testausnappia kepillä. Kokeilu on tarpeen, vaikka paristo olisikin tuore, sillä hälytysääneen voi tulla vikaa. Varsinkin kylmillään olleessa tilassa, kuten mökillä, asuntovaunussa tai veneessä palovaroitin saattaa mennä epäkuntoon.

Kokeile siis ensi töiksesi palovaroittimen toiminta, kun tulet paikalle. Pidä mukana varaparisto ja varaudu vaihtamaan myös koko laite uuteen.

Jaa opas