Evakuointi

Kodin turvaopasOnnettomuudet

Evakuointi tarkoittaa ihmisten ja omaisuuden siirtämistä turvaan vaara-alueelta tai vaarallisesta paikasta normaali- tai poikkeusoloissa. Evakuointi toteutetaan toimivaltaisen viranomaisen päätöksellä. Väestönsuojelusta ja evakuoinnista määrätään valmiuslaissa (1552/2011). Kokonaisturvallisuuden sanaston mukaan suppeimmillaan evakuointi voi tarkoittaa esim. yksittäisen talon asukkaita ja laajimmillaan esim. useamman kunnan väestöä. Muissa kuin varsinaisissa evakuoinneissa olisi suositeltavaa käyttää muuta sanaa, esim. ”siirto” (esim. potilassiirto, joka johtuu sähkökatkosta).

Omatoiminen evakuoituminen tarkoittaa viranomaisten määräyksestä tai kehotuksesta tehtävää evakuointia, jossa ihmiset siirtyvät itsenäisesti omilla kulkuvälineillään. Ilman viranomaisten kehotusta tapahtuvaa vapaaehtoista siirtymistä vaara-alueelta ei lueta evakuoinnin piiriin.

Rauhan aikana evakuointitarve voi tulla esimerkiksi suuronnettomuuden myötä. Ydinvoimalaitosonnettomuus yhdistetään yleensä evakuointitarpeeseeen. Vakavan ydinvoimalaitosonnettomuuden varhaisvaiheessa välitön evakuointi olisi  kuitenkin tarpeen ainoastaan laitoksen lähialueella (alle 5 km). Päästöpilven kulkureitillä harkittaisiin lasten evakuoimista kouluista ja päiväkodeista 20 km etäisyydeltä. Evakuointia ei käynnistetä, jos on vaara jäädä pilven alle siirtymisen aikana. Sisälle suojautuminen olisi siis todennäköisin suojautumiskeino, ja siinä ilmanvaihdon pysäytys keskeinen osattava toimenpide. Evakuoinnin tai sisälle suojautumisen yhteydessä on huolehdittava myös alueella olevien koti- ja lemmikkieläinten hyvinvoinnista. Ne ja niiden ruoka suojattaisiin pääsääntöisesti sisälle ja järjestettäisiin hoitorinki. Omatoimisen evakuointumisen suhteen jokainen voi miettiä omalta osaltaan parhaat mahdolliset toimenpiteet.

Omatoimisessa evakuoitumisessa suositeltavaa mukaanotettavaa:

  • henkilötodistus, läheisten yhteystiedot (paperilla)
  • käteinen raha, maksukortit
  • puhelin ja laturi
  • avaimet
  • henkilökohtaiset lääkkeet (tarvittaessa kylmälaukussa)
  • vettä ja ruokatarvikkeita (helposti valmistettavia)
  • lämpimiä vaatteita, tyyny, huopa
  • lapsille myös ajanvietettä ja pehmoleluja turvallisuuden tunnetta tukemaan
  • lemmikkieläimet tarvikkeineen (kuljetuslaatikko, ruoka, hoitotarvikkeet, lämmönlähde esim. huopa)
  • jos asuinpaikka on vaarassa tuhoutua: tärkeimmät arvo- ja muistoesineet

Lähteet:

Aakko, K. et. al.: Väestön suojaamisen käsikirja. Tietosanoma, 2017.
Kokonaisturvallisuuden sanasto. Sanastokeskus TSK ja SPEK, 2014.

Jaa opas