Turvavyön sataprosenttinen käyttö pelastaisi kuolemalta noin 60 henkilöä vuodessa Suomessa. Turvavöiden ja -istuimien käyttö lieventää merkittävästi onnettomuuksien seurauksia ja estää henkilövahinkoja.
On tärkeää, että turvavyö kiinnitetään oikein. Turvavyötä ei saa laittaa kainalon alta, vaan aina olkapään päältä. Lantiovyö kiristetään mahdollisimman hyvin ja ylävyö kulkee hartian keskeltä.
Lasten kuljetusturvallisuus on aikuisten erityisenä vastuuna. Lapsen kuljettaminen autossa matkustavan sylissä on vaarallista. Lasten turvalaitteet kiinnitetään tukevasti auton istuimiin turvalaitteiden mukana tulevien ohjeiden mukaisesti. Pienille lapsille turvallisimpia ovat selkä ajosuuntaan asennettavat turvaistuimet tai -kaukalot. Lapsen on turvallisinta istua selkä menosuuntaan niin kauan kuin hän sopii istuimeen, mutta ainakin kolmeen ikävuoteen saakka. Lapsi pysyy autossa rauhallisimpana, kun hän on ruokaillut ennen matkaa. Päiväuniaikaan matkustaminen saa usein matkanteon sujumaan paremmin, kuin myös rauhallisen musiikin kuuntelu. Pelaaminen voi pahentaa matkapahoinvointia, jos sellaiseen on taipumusta. Pienten lasten matkapahoinvoinnin estämiseen voi kokeilla apteekeista saatavaa ranneketta.
Yli 18-kiloisten lasten turvavyöistuimilla ja turvavyökorokkeilla lisätään turvavöiden käyttökelpoisuutta lapselle. Noin 10-vuotias lapsi käyttää turvavöitä aikuisten tapaan.
Tieliikennelain mukaan turvavyön käyttö on pakollista henkilö- ja pakettiautojen kuljettajille ja matkustajille. Pakollisuus koskee henkilöautoissa sekä etu- että takapenkillä istuvia. Turvavyön tai turvalaitteen käyttämättä jättämisestä voidaan määrätä rikesakko.
Nykymallisissa henkilöautoissa on turvatyyny (airbag), joka estää ennen muuta kuljettajan pään iskeytymisen ohjauspyörään. Turvatyyny vähentää uusimpien tutkimusten mukaan kuljettajien kuolemia noin viidenneksellä. Turvatyyny ei korvaa turvavyötä.
Lähteet ja lisätietoja:
Liikenneturva: Turvavyö
Tieliikennelaki
Jaa opas