Matkustusturvallisuus

Kodin turvaopasLiikenne

Matkalle lähtevän kannattaa muistaa neljä m-kirjainta: matkustustiedote, matkustusilmoitus, matkavakuutus ja matkustusasiakirja. Ulkoministeriön ja Madventuresin kokoamat matkustusturvallisuusvinkit ja -palvelut löytyvät Matkustusturvallisuus -sivustolta. Palveluita on tarjolla myös Facebookissa ja Twitterissä.

Matkustustiedote

Ulkoministeriön matkustustiedottesta saa maakohtaista tietoa etenkin poliittisesta tilanteesta, mahdollisista levottomuuksista ja vältettävistä paikoista sekä kulttuurieroista tai muusta huomioitavasta, kuten liikenteestä. Tiedotteen voi tilata myös tekstiviestinä.

Matkustusilmoitus

Myös matkustusilmoitus on ulkoministeriön tarjoama palvelu. Matkustusilmoituksessa annetaan omat yhteystiedot ja matkan kohde. Hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ministeriö lähettää varoituksia tai pelastautumisohjeita. Matkustusilmoituksen voi tehdä netissä tai tekstiviestillä.

Matkavakuutus

Onnettomuus, sairastuminen, rikoksen uhriksi joutuminen tai matkatavaroiden katoaminen voi tulla kalliiksi ilman matkavakuutusta, tai hoidon saanti voi vaikeutua tai viivästyä. Matkavakuutuksen voi hankkia helposti netistä, ja hinta on vain muutamia kymmeniä euroja. Paljon matkustavalle kaikkein edullisimmaksi tulee jatkuvasti voimassa oleva matkavakuutus. Matkavakuutus koostuu matkustajavakuutuksesta ja matkatavaravakuutuksesta. Matkustajavakuutus korvaa esimerkiksi lääkäri- tai ambulanssikuluja.  Matkatavaravakuutus korvaa esimerkiksi matkatavaroiden varkauksia ja yllättäviä rikkoontumisia.

Matkustusasiakirjat

Tarkasta ajoissa ennen matkaa matkakohteen viranomaisten vaatimukset esimerkiksi passin voimassaolon suhteen. Tarkasta myös, että asiakirjat ovat ehjiä – rikkonainen passi voi tietää jopa matkanteon tyssäämistä. Matkustusasiakirjat on myös hyvä kopioida paperille ja/tai pilvipalveluun.

Lähteet ja lisätietoja:

Matkustusturvallisuus.fi
Ulkoministeriö: Matkustustiedotteet
Ulkoministeriö: Matkustusilmoitus
Ulkoministeriö: Matkustaminen
Ulkoministeriö: Matkustusasiakirjat

Jaa opas