Heijastin

Kodin turvaopasLiikenne

Heijastimen käyttö parantaa merkittävästi liikenneturvallisuutta niin ihmisillä kuin eläimillä. Pimeällä kevyen liikenteen onnettomuusriski on vähintään kaksi kertaa niin suuri kuin valoisana aikana. Tieliikennelain mukaan jalankulkijan on yleensä aina käytettävä asianmukaista heijastinta pimeän aikana tiellä liikkuessaan.  Heijastimet kiinnitetään siten, että lähestyvän ajoneuvon kuljettaja näkee tielläliikkujan, olipa tämä ylittämässä tietä tai kulkemassa tietä pitkin.

Heijastimen käyttö on tärkeää myös taajamassa. Valaistullakin tiellä näkyvyyttä haittaavat pimeys, sade ja sumu. Myös auton valojen ja tuulilasin likaantuminen huonontaa näkemistä. Katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot heikentävät autoilijan mahdollisuuksia havaita katua ylittäviä jalankulkijoita tai pyöräilijöitä.

Heijastimia on vapaasti riippuvia, irrotettavia ja kiinteitä. Vapaasti riippuva heijastin kiinnitetään siten, että se pääsee vapaasti heilumaan ja pyörimään. Irrotettavia heijastimia ovat ranteeseen tai nilkkaan pujotettavat heijastimet. Kiinteitä heijastimia ovat puolestaan esimerkiksi vaatteeseen tai jalkineeseen kiinnitetyt heijastinmateriaalit. Kiinteidenkin heijastimien pitäisi näkyä joka suunnasta. Jalkoihin ja käsiin sekä riippumaan kiinnitetyt heijastimet näkyvät hyvin, koska ne heiluvat.

Heijastimia on laajalti myytävänä kaupoissa, apteekeissa, kioskeissa, huoltoasemilla ja urheilutarvikeliikkeissä. Niitä myös jaetaan erilaisissa liikennekampanjoissa.

Lähteet ja lisätietoja:

Liikenneturva: Heijastin

Jaa opas