Ajoterveys

Kodin turvaopasLiikenne

Ajoterveys tarkoittaa, että ajo-oikeuden haltijan terveydentila on riittävän hyvä, jotta hän voi kuljettaa ajoneuvoa turvallisesti. Ihmisen toimintakyky vaihtelee luonnostaan johtuen tavallisista asioista kuten vuorokaudenajasta, väsymys- tai virkeystilasta tai keskittymisestä. Erilaisilla oireilla, sairauksilla tai vammoilla voi olla myös vaikutusta kuljettajan ajokykyyn. Ota asia rohkeasti puheeksi lääkärin kanssa, jos sinulla on jokin oire, lääkitys, sairaus tai vamma, jonka vaikutuksesta ajokykyyn haluaisit saada lisätietoa. Lääkäri työskentelee sen eteen, että toimintakykysi palautuu mahdollisimman pian ja säilyy mahdollisimman hyvänä. Useimmat sairaudet eivät ole este ajamiselle, kunhan ne ovat hyvässä hoidossa ja seurannassa. Ajokortin menettämisen pelko ei saa hallita, vaan paras mahdollinen hoito ja sen myötä myös ajamisen jatkuminen on mahdollistettava.

Lääkeaineiden aiheuttama väsyminen ja päihtyminen ovat merkittäviä liikenteen riskitekijöitä. Yksittäinen sairaus lääkityksineen ei vielä välttämättä heikennä ajokykyä, mutta jotkut lääkkeet saattavat vaikuttaa yllättävällä tavalla ajamiseen. Esimerkiksi monet rauhoittavat lääkkeet sekä unilääkkeet lisäävät rattiin nukahtamisen riskiä. Punainen varoituskolmio lääkepurkin kyljessä tarkoittaakin, että lääke voi haitata ajamista.

Keskustele lääkärin kanssa, jos

  • sinulle määrätään kolmiolääkettä, mutta sinulla on tarve ajamiseen
  • sinulle määrätään useampaa eri lääkettä, tai käytät jo entuudestaan useampaa lääkettä
  • epäilet ajokuntosi heikentyneen mistä tahansa syystä.

Moni sairaus on hoitamattomana liikenteessä haitallisempi kuin lääkkeillä oikein hoidettuna. Lääkkeet pitää ottaa ajallaan ja lääkärin ohjeiden mukaan. Autoa ei pidä lähteä ajamaan, jos olo tuntuu normaalista poikkeavalta, väsyneeltä tai tokkuraiselta.

Lähteet ja lisätietoja:

Ajokorttilaki
Ajokorttidirektiivi
Liikenneturva: Ajoterveys
Trafi: Ajoterveys

 

Jaa opas