Yksinäisyys on olotila tai elämäntilanne, johon ihminen on päätynyt vastoin omaa tahtoansa. Yksinäisyys on usein tunnetta siitä, ettei ole ketään kenen kanssa jutella tai viettää aikaansa.
Yksinäisyyteen liittyviä tunteita ja tuntemuksia voivat olla esimerkiksi:
- arvottomuus
- tarpeettomuus
- ulkopuolisuus
- ahdistus
- suru
- masentuneisuus
- univaikeudet
Yksinäisyydestä ei ole aina helppoa puhua, koska siihen liittyy häpeää ja leimautumisen pelkoa. Yksinäinen ihminen voi myös kokea, ettei ole avun tai toisten ihmisten huomion arvoinen.
Ajoittaista yksinäisyyden kokemusta voi elämässä olla vaikeaa välttää. Pitkittyessään yksinäisyys kuitenkin vaikuttaa mielenterveyteen. Mikäli huomaat, että et esimerkiksi ole pitkään aikaan pystynyt tuntemaan mielihyvää, koet itsesi jatkuvasti uupuneeksi, tunnet syyllisyyttä tilanteestasi, sinulla on vaikeuksia keskittyä tai uniongelmia, on hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Kyseessä voi olla masennus, johon on olemassa hoitokeinoja.
Yksinäisyyteen voi vaikuttaa
Jos yksinäisyys vaikuttaa hyvinvointiisi, siitä on hyvä puhua. Yksinäisyyttä ei välttämättä voi kokonaan poistaa, mutta sen käsittelyyn voit saada apua esimerkiksi Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelimesta. Puhelimessa voit keskustella vaikkapa siitä, miten voisit nykyistä helpommin tutustua uusiin ihmisiin sekä niistä asioista, joita yksinäisyytesi taustalla on. Yksinäisyys on hyvin tavallinen yhteydenottosyy puhelimeen soittaneilla. SPR:n ystäväpalvelussa voi myös tutustua ihmisiin.
Lähde: Suomen Mielenterveysseura: E-mielenterveys
Jaa opas