Myrsky

Kodin turvaopasSää

Myrsky on voimakas, yli 21 metriä sekunnissa puhaltava tuuli. Myrskytuuli katkoo oksia ja kaataa puita, lennättää ulkona olevaa irtaimistoa ja voi vahingoittaa rakennuksia, esim. kattopeltejä. Ilmastonmuutos lisää myrskyjen esiintyvyyttä, voimakkuutta ja puuskittaisuutta. Etenkin puuskat aiheuttavat vahinkoja.

Myrskyihin voi ja kannattaa varautua. Ensiapu- ja alkusammutustaidot sekä erilaiset toimintasuunnitelmat parantavat mahdollisuuksia pärjätä hätätilanteissa. Varsinkin kesämökeillä ja syrjäseuduilla jäädään helposti eristyksiin ja ilman nopeaa apua. Myrskyyn voit varautua hankkimalla kotiisi tarpeelliset alkusammutus-, raivaus- ja suojausvälineet ja pitämällä pihapiirin puuston ja rakennukset (mm. katot, sadevesikaivot ja -kourut) kunnossa. Huolehdi rakennuksen ukkos- ja ylijännitesuojauksesta. Turvaa sähkönsaanti tarvittaessa aggregaatilla. Varmista etukäteen sen kytkettävyys ja opettele käyttämään sitä. Huolehdi myös vakuutusturvasta etukäteen.

 

Kotiin ja mökille kannattaa varata kotivaraa voimakkaiden ja äkillisten luonnonilmiöiden aiheuttamien sähkökatkojen tai kulkuyhteyksien poikkimenon varalle. Kotivara on joka kodin varmuusvarasto elintarvikkeita, lääkkeitä ja muita välttämättömyystarvikkeita. Veden varastoimiseksi täytyy olla puhtaita, riittävän isoja astioita. Lisäksi on hyvä varmistaa, että yhteydet ulkomaailmaan säilyvät. Kännykkään kannattaa hankkia vara-akku tai esim. veivattava laturi. Paristokäyttöinen radio auttaa pysymään ajan tasalla.

Tarvittavat yhteystiedot esim. kunnan eri palveluihin kannattaa hankkia, jotta turhilta hätäpuheluilta vältyttäisiin. Jos kyseessä kuitenkin on todellinen hätätilanne tai epäilys todellisesta hätätilanteesta, on tällöin ehdottomasti soitettava hätänumeroon 112.

Myrskyihin varautuminen

  • Arvioi vaaratekijät, suunnittele toimintaasi, seuraa säätiedotuksia
  • Lykkää matkustamista jos voit, älä lähde vesille
  • Lataa matkapuhelimet, varaa juomavettä ja huolehdi kotivarasta
  • Kerää pihalta kalusteet ja muu irtain tavara, kiinnitä veneet, sulje ovet ja ikkunat
  • Kerro lapsille myrskyn vaarallisuudesta
  • Pidä eläimet sisällä
  • Aja auto talliin tai pois puiden läheisyydestä
  • Kytke pois tarpeettomat sähkölaitteet

Lähteet ja lisätietoja:

Finanssiala: Myrsky uhkaa – Toimi näin
Ilmatieteen laitos: Huomiota herättävät ilmiöt
Ilmatieteen laitos: Tuulet ja myrskyt

Jaa opas