Kotivara

Kodin turvaopasHyvinvointi ja terveys

Kotivara on osa omatoimista varautumista. Arjen häiriötilanteista selviää helpommin, kun kotona on kotivaraa. Kotivara tarkoittaa, että kotiin hankitaan ruokaa ja muita päivittäistarvikkeita hieman yli päivittäisen tarpeen, ja lisäksi muutamia kaiken varalta tarvittavia tarvikkeita. Kotivaran pitäisi riittää vähintään kolmeksi päiväksi, mielellään viikoksi.

Nykyaikainen kotivara ei ole erillinen ruokavarasto, vaan normaalissa kierrossa olevia tuotteita, joita täydennetään sitä mukaa kun niitä käytetään. Näin elintarvikkeet pysyvät tuoreina ja tavarat käyttökelpoisina.

Kotivaraa voi tarvita monenlaisissa häiriöissä. Syy voi olla henkilö- tai perhekohtainen, kuten sairastuminen. Yhteiskunnan toiminnoissa voi olla häiriö, kuten veden tai sähkön jakelukatkos, tai tavaroiden tai palveluiden jakelu- tai toimitushäiriö. Sään ääri-ilmiö voi rajoittaa liikkumista. Onnettomuus, kuten tulipalo tai kemikaalionnettomuus, voi myös olla asioille pääsyn esteenä.

Kotivarassa tärkeää on

  • varavesi ja puhtaat, kannelliset astiat veden varastointia varten
  • kotitalouden ruokatottumusten mukaiset, helppokäyttöiset tuotteet
  • varavirtalähteet, patteri- tai veiviradio, taskulamppu (kännykässä, jos varavirtaa)
  • lämmönlähde, tulitikut ja tuikut, keinot valmistaa ruokaa ilman sähköä
  • pikkulasten ja muiden haavoittuvien erityisryhmien välttämättömyystarvikkeet
  • hygieniatarvikkeet, varautuminen vesikatkoon
  • kotiapteekkiin kuuluvat tarvikkeet, joditabletit (otetaan vain viranomaisten määräyksestä)
  • henkilökohtaiset reseptilääkkeet
  • käteistä (pikkurahaa)
  • reppu tai kantokassi, kylmälaukku (kotoa poistumisen varalle)
  • jos autoilet, pidä auton tankki aina vähintään puolillaan ja/tai jerrykannu varalla

Aiemmin kotivarasuosituksissa jaettiin viikon, jopa kahden tarvikelistoja. Kotitaloudet ovat kuitenkin yksilöllisiä erilaisine ruokatottumuksineen ja erityisruokavalioineen. Nykyisin ei tavallisesti ole pulaa ravinnosta sinänsä: useimmista kotitalouksista löytyy kaikenlaista ylimääräistä. Lyhyen häiriötilanteen tullen ei ole niinkään väliä sillä mitä syö, kunhan syö. Oman perheen kotivaraa voi suunnitella vaikka tutkimalla ruokakuiteista, mitä perheessä oikeasti kuluu. Arkituotteiden lisäksi kotivaraan kannattaa varata helppokäyttöisiä, hyvin säilyviä ja energiatiheitä ruokia. Kaikissa tuoteryhmissä (pakasteissa, kuivatuotteissa, jääkaappituotteissa ja tuoretavarassa) kannattaa aina pitää jotain ylimääräistä varalla. Lisäksi kannattaa miettiä, kuinka ruokaa saa valmistettua ilman sähköä (esim. retkikeitin, hiiligrilli ja hiilet, hella ja kuivat puut jne.).

Oheisena vanhempi kotivaralista malliksi – voit miettiä, kuinka helposti saisit näistä valmistettua viikon ruuat, ja onnistuisiko ruuan valmistus sinun kotonasi ilman sähköä? Lista on yhdelle henkilölle viikoksi:

  • perunaa 0,5 kg
  • riisiä ja makaronia 0,5 kg
  • öljyä ja rasvoja 0,5 kg
  • sokeria 0,5 kg
  • UHT-maitoa 1 l
  • muita juomia, vettä ja herkkuja 16 l + 1 kg
  • leipää ja viljavalmisteita 1,5 kg
  • maitoa ja maitotuotteita 1,3 kg
  • hedelmiä ja marjoja 1 kg
  • vihanneksia ja juureksia 1,5 kg
  • lihaa, kalaa, kanaa ja kananmunia 1 kg

Lähde ja lisätietoa: SPEK: Kotivara

Jaa opas